GEVULDE SPECULAAS

Ingrediënten deeg

  • 250 g bloem
  • 150 g lichte bastardsuiker
  • 125 g boter
  • 10 g speculaaskruiden
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 mespunt zout

Ingrediënten amandelspijs

  • 125 g amandelen
  • 125 g kristalsuiker
  • Rasp van 1/4 citroen
  • Eiwit van 1 ei

Overigen

  • 1 ei (wordt gesplitst in eiwit en eigeel)
  • 25 ml melk of room
  • 20 a 25 losse amandelen

Voorbereiding deeg

  • Meng de ingrediënten voor het deeg en kneed tot een gladde massa
    (als het deeg brokkelig blijft is, heel klein beetje melk toevoegen)
  • Pak het deeg in met huishoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast (Langer rusten bij voorkeur een hele nacht geeft betere smaakafgifte van de kruiden)

Voorbereiding spijs

  • Maal de amandelen snel fijn.
  • Voeg suiker, citroenrasp en eiwit toe. Goed mengen
  • De spijs kan direct gebruikt worden of bewaar in de koelkast

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden, boven en onderwarmte
  • Vet de bakvorm in en bekleed eventueel met bakpapier
  • Meng de eierdooier met de melk of room, bewaar
  • Halveer het deeg en maak 2 plakken met een deegroller ter grootte van de vorm
  • Leg een plak op de bodem, en bedek met de spijs
  • Leg de tweede plak bovenop, en bestrijk met de helft van het mengsel van eierdooier en room
  • Plaats de losse amandelen in een patroon, en bestrijk opnieuw
  • Bak in 40 minuten gaar in de oven
  • Laat afkoelen voor het snijden

Extra’s

  • In plaats van een bakvorm kan de spijs ook in het deeg tot een rol gemaakt worden, en dan afgebakken worden in de oven.

Scroll naar boven