MOUSAKA

Ingrediënten

  • 2  aubergines
  • 250 g gehakt of halfom (runder-lamsgehakt)
  • Bechamelsaus
  • 1 ui
  • 1 knoflookteen
  • (400 g) gepelde tomaten
  • scheut witte of rode wijn
  • half bosje peterselie
  • 1 ei
  • kaneel,
  • geraspte kaas
  • olijfolie

Voorbereiding

Bereidingswijze

  • Snij de ui fijn, hak de peterselie
  • Snij de aubergines in de lengte in plakken,
  • Bestrooi de plakken met wat zout en laat ze een half uurtje uitlekken in een vergiet.
  • Fruit de ui in wat olijfolie, voeg het gehakt toe en de uitgeperste knoflookteen, en bak dit rul (korrelig) met wat kaneel, peper en zout.
  • Voeg de gepelde tomaten toe en een scheut wijn en laat dit een half uurtje inkoken. Voeg de peterselie en kruiden/specerijen toe.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Spoel de plakken aubergine af en droog ze met keukenpapier.
  • Bak ze vervolgens in een koekenpan om en om in wat olie totdat ze bruinen en gaar zijn.
    (de plakken mogen niet hard meer zijn)
  • Maak de bechamel warm en maak aan met een losgeklopt ei, een snufje zout en wat peper.

Bereidingswijze mousaka

  • Leg onder in een ovenschaal een derde van de aubergineplakjes.
  • Bedek met de helft van de vleessaus. verdeel hierover een derde van de aubergineplakken. Daarna weer vlees, als laatste de overgebleven aubergine plakken.
  • Bedek nu met de bechamelsaus.
  • Bestrooi het geheel met wat goed verdeeld paneermeel
  • Bestooi met wat kaas over en eventueel klontjes boter.
  • Zet ongeveer een uur in de oven om door en door warm en bovenop lichtbruin te worden
Scroll naar boven