
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 250 g gehakt of halfom (runder-lamsgehakt)
- Bechamelsaus
- 1 ui
- 1 knoflookteen
- (400 g) gepelde tomaten
- scheut witte of rode wijn
- half bosje peterselie
- 1 ei
- kaneel,
- geraspte kaas
- olijfolie
Voorbereiding
- Eerst maken: BECHAMELSAUS
Bereidingswijze
- Snij de ui fijn, hak de peterselie
- Snij de aubergines in de lengte in plakken,
- Bestrooi de plakken met wat zout en laat ze een half uurtje uitlekken in een vergiet.
- Fruit de ui in wat olijfolie, voeg het gehakt toe en de uitgeperste knoflookteen, en bak dit rul (korrelig) met wat kaneel, peper en zout.
- Voeg de gepelde tomaten toe en een scheut wijn en laat dit een half uurtje inkoken. Voeg de peterselie en kruiden/specerijen toe.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Spoel de plakken aubergine af en droog ze met keukenpapier.
- Bak ze vervolgens in een koekenpan om en om in wat olie totdat ze bruinen en gaar zijn.
(de plakken mogen niet hard meer zijn) - Maak de bechamel warm en maak aan met een losgeklopt ei, een snufje zout en wat peper.
Bereidingswijze mousaka
- Leg onder in een ovenschaal een derde van de aubergineplakjes.
- Bedek met de helft van de vleessaus. verdeel hierover een derde van de aubergineplakken. Daarna weer vlees, als laatste de overgebleven aubergine plakken.
- Bedek nu met de bechamelsaus.
- Bestrooi het geheel met wat goed verdeeld paneermeel
- Bestooi met wat kaas over en eventueel klontjes boter.
- Zet ongeveer een uur in de oven om door en door warm en bovenop lichtbruin te worden