WITTE WIJNSAUS

Ingrediënten basissaus

  • 25 g boter
  • 30 g bloem
  • 100 g witte mirepoix:
    • ui,
    • wit van prei,
    • champignons
  • 6 st gekneusde peperkorrels
  • blokje voor visbouillon

Ingredienten witte wijnsaus

  • 2 st peperkorrels
  • 1 laurierblaadjes
  • 1 gesnipperd sjalotje
  • 25 g geklaarde boter
  • 100 ml witte wijn
  • 50 ml liaison (25ml eigeel 75ml room)
  • citroensap, chilipoeder en zout naar smaak
    (kleine! hoeveelheden)

Voorbereiding

  • Maak van met het bouillon blokje 500ml visbouillon

Bereidingswijze basis

  • Smelt de boter
  • Bak de groentemix (mirepoix) zonder kleur
  • voeg de bloem toe en gaar de roux 3 a 5 minuten tot een licht notige kleur ontstaat
  • Voeg de warme visbouillon toe
  • Roer het geheel tot een gladde saus, en breng al roerend naar het kookpunt
  • Laat 20 minuten zachtjes trekken (klein beetje pruttelen)
  • Zeef de vaste bestanddelen uit de saus
  • Koel af en bewaar 100ml voor verdere verwerking

Bereidingswijze witte wijnsaus

  • Maak 25g geklaarde boter
  • Neem een pan en verhit de 25 g geklaarde boter op matig vuur.
  • Voeg het gesnipperd sjalotje toe en fruit ze zachtjes tot ze glazig zijn (niet laten kleuren).
  • Voeg de peperkorrels en het laurierblaadje toe aan de pan. laat dit kort mee fruiten zodat de aroma’s vrijkomen.
  • Blus af met 100 ml witte wijn.
  • Laat de wijn op middelhoog vuur inkoken tot ongeveer de helft waardoor de smaak toeneemt
  • Voeg 100 -1250 ml van de basis saus toe en roer goed door 
  • Laat dit zachtjes koken zodat de smaken zich mengen.
  • Haal de pan van het vuur (belangrijk, anders schift de saus).
  • Klop de liaison (mengsel van eigeel en room) los en voeg dit al roerend toe aan de saus.
  • Zet de pan terug op zeer laag vuur en verwarm voorzichtig tot de saus licht bindt (niet laten koken!).
  • Breng op smaak met citroensap, een snufje chilipoeder en zout naar behoefte.
  • Zeef de saus zodat deze fluweelglad is en geen vaste delen meer bevat.
Scroll naar boven